eszter.kovacs@ozoana.hu

+36 70 366 6494

 Az én történetem kicsit messzebbről indul: közel 20 éve családunk lovardájában gyerekeket (és néhány felnőttet) tanítok lovagolni és lovakkal bánni.  Emellett több szakkönyvet fordítottam, a legutolsót épp a lovak biomechanikájáról. Be kell vallanom, hogy a lovak anatómiáját és mozgásrendszerét sokáig jobban értettem és többet tanulmányoztam, mint a lovasaimét vagy a sajátomét. Azt azonban megtapasztaltam, hogy a rossz mozgásminták és a kellő mennyiségű és minőségű mozgás hiánya milyen nehézségeket okoz a tanulóimnak.

Az évek során nálam is jelentkeztek olyan tünetek, amelyek megnehezítették a mindennapjaimat: az időről időre fellépő nyakmerevség, derék és hátfájdalom megtanított tudatosabban figyelni a testemre. Ebben a folyamatban jutottam el 10 éve a jógához, nagy szerencsémre egy olyan tanítóhoz, Juhászné Ágihoz, aki mindent megtesz azért, hogy a tanulói biztonságosan, saját magukhoz mérten fejlődjenek.  Ráadásul az a kivételes lehetőség is megadatott, hogy alkalmanként az Ozoana módszer egyik létrehozójával, Kádár Zolival is tudok gyakorolni.

Az Ozoana módszer pontosan azokra a problémákra nyújt hatékony megoldást, amelyekkel a munkám során rendszeresen találkozom. Az iskolapadban, íróasztal mögött, számítógép előtt és az egyéb „kütyük” társaságában eltöltött órák komolyan nyomot hagynak maguk után. De a rosszul végzett mozgás, edzés sem kíméli a testünket, nem ritkán ízületi sérüléseket, kopásokat, túlterhelt izmokat eredményez.  Sok esetben sem időnk, sem energiánk nincs arra, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb mozgásformát, az elmélyült gyakorlás pedig csak kevesek kiváltsága. Arra azonban mindenkinek van lehetősége, hogy elinduljon a változás irányába, és megtapasztalja, hogy mennyivel könnyebb jól működő „alkatrészekkel” élni az életet.  Ez a módszer sokkal több annál, mint aminek elsőre látszik. Nem csak külsőleg, de belsőleg is változásokat generál, újra nyílnak a terek, könnyebbé válik a létezés. Az „ahogy fent, úgy lent, ahogy kint, úgy bent” filozófiája kézzel foghatóvá válik a gyakorlás során.  A módszer ránk, mindennapi emberekre van szabva. Nem kell hozzá előképzettség, hajlékonyság, edzettség. Elég, ha a változtatás igénye némi kitartással és eltökéltséggel párosul.  Induljunk együtt ezen az úton, tapasztaljátok meg velem, milyen jó újra ívelni!